top of page

Koirien rokotussuositukset muuttuvat

KOIRIEN ROKOTUSSUOSITUKSET MUUTTUVAT 1.6.2023 ALKAEN

Oleellinen muutos on, että Suomen Kennelliiton tapahtumissa noudatettavat rokotusmääräykset ovat nyt rokotteiden valmisteyhteenvedon mukaiset. Se tarkoittaa, että tarvittavien tehosterokotusten määrä ja antoajankohta riippuu rokotevalmisteesta. Eläinlääkärin tulee edelleen merkitä rokotustodistukseen myös rokotteen voimassaoloaika. Tätä tietoa kannattaa nyt erityisesti seurata.

On myös korostettava, että uudet rokotusmääräykset koskevat nimenomaan Suomea. Eri maissa on hyvin erilaiset vaatimukset, ja on aina omistajan vastuulla selvittää, että ulkomaille matkustavan koiran rokotukset täyttävät kohdemaan maahantulo- ja / tai kilpailuihin / näyttelyihin osallistumisen vaatimukset.


Lisäksi uusi rokotussuositus on ns. vähimmäisvaatimukset. Kohonneessa tautiriskissä, aktiivisten kisakoirien tai esimerkiksi jalostusnarttujen kyseessä ollessa *) on omistajan ja hoitavan eläinlääkärin hyvä yhdessä arvioida, onko tarpeen muuttaa rokotuskäytäntöä.


Miten koiranpennut käytännössä rokotetaan 1.6.2023 alkaen?


Kuten yllä mainitsin, ohjelma riippuu käytettävästä rokotteesta. Ainakin meillä Eläinklinikka Tähdessä pyritään käyttämään nyt rokotteita, joilla riittää harvemmat rokotuskerrat. Seuraavassa rokotusohjelma niiden osalta:


Jos ensimmäinen rokotus annetaan vähintään 12 viikon ikäiselle pennulle, samalla käynnillä voidaan antaa nelosrokote (suoja penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta ja kennelyskää vastaan) ja rabiesrokote. Seuraava rokotuskerta on rabieksen ja kennelyskän osalta vuoden kuluttua, muiden osalta vasta kolmen vuoden kuluttua. Tärkeä rajapyykki on siis tuo 12 viikon ikä. Rabiesrokotusta ei saa antaa sitä nuoremmalle, ja jos nelosrokotteen antaa nuoremmalle, se tulee uusia n. 4 viikon kuluttua. Nelosrokotteen muiden komponenttien kuin kennelyskän osalta immuniteetin muodostuminen kestää 1 viikon. Kennelyskäsuoja tulee 4 viikossa.


Rabiesrokotteen osalta immuniteetin muodostuminen kestää käytetystä rokotteesta riippuen 21-30 vrk (ns. varoaika, jonka jälkeen rokote on voimassa).


*) koska pikkupennut saavat emoltaan ensimmäisten 2-3 kuukauden ajaksi vasta-aineet, on tärkeää, että emolla itsellään on hyvä vasta-ainetaso. Jos esimerkiksi pian 3 vuotta täyttävä narttu aiotaan pennuttaa, se on kenties hyvä rokottaa ennen astutusta, vaikka sillä periaatteessa se ainokainen pentuna saatu rokote onkin vielä voimassa.
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page