top of page

Marsut ja C-vitamiini

Marsut kuuluvat klinikkamme vakiokalustoon. Kuikuttajia on useammalla henkilökuntamme jäsenellä ja liki päivittäin myös potilaina. Ongelmia on virtsakivistä suolisto- ja hammasongelmiin.


Uusimpana ongelmana, johon olemme törmänneet, on C-vitamiini, tai sen puutos. Monipuolinen ruokavalio ei aina takaa marsulle sen tarvittavaa C-vitamiinia. Mutta takaisin alkuun, eli marsut eivät kykene syntetisoimaan c-vitamiinia elimistössään ja tästä syystä tarvitsevat c-vitamiinia lisäravinteena. C-vitamiinin puutos näkyy huonona karvana; voimakkaana karvan lähtönä tai jopa kaljuina laikkuina iholla, huonosti voivana ihona ja hilseilynä. C-vitamiinin puutos voi aiheuttaa hammas ja nivel sekä suoliston ongelmia. Kaikkinensa siis tärkeä lisä marsulle! C-vitamiinin tarve päivässä marsulla vaihtelee 10 mg – 30 mg välillä. Tiineys, imettäminen tai sairaus kasvattaa tarvetta jopa 50mg/ päivässä.


Erilaisia C-vitamiini tuotteita löytyy paljon, niistä muutama sana. Pelletit, aikuiselle marsulle ne on turha lisä. Pellettejä kaupataan ja mainostetaan C-vitaminoituina, kuitenkin kuumennus, auringonvalo ja lämpö tuhoavat C-vitamiinia. Useinkin pellettipussi on avoimena viikkokausia, valmistuksesta on voinut kulua kuukausia ja tällöin on täysin mahdotonta tietää, onko pelletissä enää lainkaan jäljellä luvattua C-vitamiinia. Jauheet ja nestemäiset C-vitamiinituotteet ovat huomattavasti parempia, tosin näistäkin nestemäinen käy pidemmän päälle kalliiksi. Mikäli käytät nestemäistä C-vitamiinia, on tärkeä vaihtaa vesi ja vitamiini pulloon päivittäin. Auringonvalo tuhoaa nopeasti C-vitamiinin, lisäksi useat valmisteet maistuvat pahalta eikä marsu suostu juomaan tätä vettä tarpeeksi saadakseen riittävän annoksen. Jauheet ja rakeet ovat yleensä hyvänmakuisia ja tulevat syödyksi. Näitä voi annostella tuoreruoan seassa tai muun tarjottavan ruoan päällä. Yleensä ne maistuvat hyvin, toki jos marsu on kovin nirso ei tämäkään vaihtoehto välttämättä toimi.


Tuoreruoka, tässä meillä on yksi loistava vaihtoehto. Tuoreruoka C-vitamiinin lähteenä on hyvä, tässä vaiheessa tulee kuitenkin se mutta. Tuoreruoan C-vitamiini pitoisuudet saattavat vaihdella hyvinkin paljon. Tuoreruoan kanssa ei voi aina tietää, paljonko marsu oikeasti saa C-vitamiinia. Lisäksi moni C-vitamiinipitoinen kasvis sisältää runsaasti sokeria ja kalsiumia. Liika sokeri aiheuttaa paino-ongelmia. Liika kalsium taas altistaa virtsakiviin ja virtsatie ongelmiin. Tällaisia ongelmallisia vihanneksia ovat mm persilja, tilli, pinaatti, parsa ja ruusukaali.


Tiivistyksenä tähän loppuun siis muistutus siitä, että marsu tarvitsee C-vitamiinilisän. Purkista varmin saatavuus ja turvallisin annostelu, liikakin on huonosta.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page