top of page

Tietoisku kaneista


Mitä kanisi syö?

Kanin ruokavalion tulee koostua ensisijaisesti hyvälaatuisesta kuivasta heinästä, jota tulisi olla tarjolla jatkuvasti. Lisäksi voidaan antaa tuoreruokaa, joka saisi ensisijaisesti olla vihreitä lehtivihanneksia, kuten salaatteja ja yrttejä. Porkkanan naatit ovat paljon parempaa kaninruokaa kuin itse porkkanat! Sisällä lämpimässä elävä kani ei juuri tarvitse pellettejä, jotka altistavat monille terveysongelmille - erityisesti hammasvaivoille. Kanin alaleuka on paljon kapeampi kuin sen yläleuka, jonka vuoksi poskihampaiden reunat (alaleuassa sisäreuna, yläleuassa ulkoreuna) jäävät tyhjän päälle. Kun kani syö heinää, se jauhaa leuoillaan edestakaisin joka suunnassa, ja vain silloin poskihampaat kuluvat oikein, ja hammaspiikkiriski pienenee.


Kanin hampaat Moni kaninomistaja osaa epäillä huonosyöntisyyden syyksi hammaspiikkejä, mutta aika harva on päässyt näkemään sellaisia. Usein hammaspiikkejä on useammassa hampaassa, ja tällainen yhden hampaan selvästi poikkeava pidentyminen liittyy tyypillisesti jo pidemmälle edenneeseen hammassairauteen, jossa hampaiden asennot ovat alkaneet muuttua (tarkkasilmäinen huomaa, etteivät kuvamme potilaan etuhampaatkaan ole ihan oikean näköiset). Ensimmäiset merkit poskihampaiden riittämättömästä kulutuksesta nähdään usein vain pään röntgenkuvissa pidentyneinä hammasjuurina. Yleensä apuna röntgenkuvien arviointiin käytetään erinäisiä apulinjoja. Viimeisessä kuvassa on kani, joka oli saanut pelkkiä pellettejä koko 5-vuotisen elämänsä. Sen kuvan arvioimiseen ei enää apulinjoja tarvita.

Vaikka suurin osa hammashoitoon tulevista kaneista kärsii nimenomaan poskihampaiden ongelmista, joskus näemme myös synnynnäisiä alapurentoja. Jos leukojen pituusero on hyvin vähäinen ja hoitoon tullaan ajoissa, voi olla mahdollista korjata purenta toimivaksi. Jos alapurenta on voimakas, saattaa olla kaikille osapuolille helpointa poistaa etuhampaat kokonaan - sen sijaan, että niitä lyhenneltäisiin 3-4 viikon välein.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page