top of page

Terapialaserhoidot lemmikeille

Lääketieteessä laservaloa käytetään sekä leikkaavana laserina kirurgiassa että terapialaserina edistämään kudoksen paranemista.


Laservalon käyttö terapialaserissa perustuu laservalon fotonien aiheuttamiin muutoksiin kudoksissa solutasolla. Solujen eri rakenteet reagoivat laservalon fotonien energiaan eri tavoilla. Suurimmat reaktiot tapahtuvat solukalvossa ja solujen sisäisissä energiatehtaissa, mitokondrioissa. Fotonien välittämä energia lisää solukalvojen läpäisevyyttä ja lisää mitokondrioissa solujen käyttämän energialähteen, ATP:n, synteesiä. ATP:n lisääntynyt muodostuminen ja solukalvon lisääntynyt läpäisevyys normalisoi vaurioituneen solun toimintaa.

Terapialaserilla on useita biologisia, lääketieteellisessä käytössä hyödyllisiä vaikutuksia. Terapialaser vähentää kipua ja kudostulehdusta, kiihdyttää kudoksen omia korjausmekanismeja ja solujen kasvua, kiihdyttää solun yleistä aineenvaihduntaa, parantaa kudoksen verenkiertoa, vähentää arpikudoksen muodostumista ja nopeuttaa haavojen paranemista, parantaa ääreishermotoimintaa ja stimuloi puolustusjärjestelmän toimintaa. Näiden vaikutusten vuoksi terapialaser on hyödyllinen erilaisten haavojen ja tulehdustilojen hoidossa.


Klinikallamme terapialaseria käytetään mm. ihotulehdusten, tuki- ja liikuntaelintulehdusten, virtsarakontulehdusten, anaalirauhastulehdusten ja korvatulehdusten tukihoitoon. Lisäksi käytämme terapialaseria haavojen, sekä leikkaushaavojen että tapaturmaisten haavojen tukihoitoon.


Hoitoon kivutonta ja yksi hoitokerta kestää muutaman minuutin ajan. Yleensä terapialaserhoidot annetaan hoitosarjoina, joiden pituuden ja hoitotiheyden määrittää eläinlääkäri.


Laserhoitoa ei saa antaa silmän alueen vammojen hoitoon ja silmät on suojattava laserhoidon aikana lasersäteeltä. Kasvainsairauksia ei hoideta terapialaserhoidolla, sillä teoriassa se voi kiihdyttää kasvaimen kasvua. Aluetta, johon on vastikään pistetty kortisonia, ei tule hoitaa laserilla ennen kuin kolme vuorokautta on kulunut kortisonipistoksesta. Suun kautta annettava kortisonihoito ei ole este laserhoidon antamiselle. Mikäli eläin saa valolle herkistävää lääkehoitoa, on syytä pidättäytyä laserhoidosta. Valolle herkistäviä lääkkeitä ovat mm. tetrasykliini- antibiootit, asetatsoliamidi- nesteenpoistolääke ja sienilääkkeenä käytetty griseofulviini. Lisäksi sukurauhasia (esim. kivekset) ja tiineenä olevan eläimen vatsaontelon aluetta ei hoideta laserhoidoilla.


Suomen Kennelliiton alaisissa näyttelyissä ja kilpailuissa laserhoidolla ei ole dopingvaroaikaa. Hevosilla Suomen Hippoksen järjestämissä kilpailuissa varoaika on kilpailuaika eli laserhoitoa ei saa antaa kilpailun aikana kilpailualueella.



Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page